JohnTillieFinePrints

Utagawa Kuniteru I

Japans ( 1808 - 1876 )

P1050363

Grotere afbeelding

Datering : Edo periode, ca. 1847-1852

Formaat : Oban Triptiek

Serie : " Setsugekka no Uchi " , een serie van 3 triptieken met de titels ; Sneeuw, Maan en Bloemen. Dit is de triptiek met het thema sneeuw.

Uitgever : Tsutaya Kichizô

Censuurzegels : Muramatsu en Fuku

Beschrijving :

De serie is gebaseerd op gebeurtenissen in de aan Murasaki Shikibu toegeschreven roman " Het verhaal van Genji". daterend uit de 11e eeuw. Elke prent illustreert een scène uit het leven van prins Genji, een edelman van de Minamoto clan. In de triptiek sneeuw zien we de prins die zich warmt aan een keramisch komfoor. Een vrouw staat in de opening van de veranda en gebaart als een jonge vrouw binnenkomt. Deze houdt een schaal vast met daarop een van sneeuw gemaakt konijn met bladeren als oren. In de tuin op de achtergrond houden andere dames, wellicht van de hofhouding van de prins, een sneeuwballengevecht.

Techniek :

Kleurenhoutsnede op washi papier. Voor iedere kleur werd een apart blok gesneden. De zwarte lijnen werden gedrukt met het zgn. sleutelblok. Bij de vervaardiging van een japanse houtsnede waren meerdere personen betrokken. Naast de kunstenaar-ontwerper zijn dat de bloksnijder, de drukker en de uitgever die allemaal een belangrijk aandeel hadden in het uiteindelijke resultaat.

Inlijsting : Kersenhouten lijst met Tru Vue Conservation Clear glas.

verkocht

Hoefboomgaard 2, 6227ER Maastricht

Email : info@johntilliefineprints.com

Tel : 043 - 3613523